Mijn vorige verdieping eindigde met ‘Het geheime leven van de octopusbeschaving van type 0 tot type 1-beschaving’. Ik wil nu de vorderingen binnen onze eigen beschaving gaan bekijken, die is op dit moment nog pre-planetair. 

De mensheid bevindt zich momenteel nog in een Type 0-beschaving, wat wordt geclassificeerd als pre-planetair. Dit houdt in dat we qua energie nog steeds grotendeels afhankelijk zijn van fossiele brandstoffen, die zijn ontstaan uit vergane resten van planten en dieren die honderden miljoenen jaren geleden diep in de aarde zijn bedolven. Hoewel deze brandstoffen zeker effectief zijn, zijn ze eigenlijk ook behoorlijk primitief. Fossiele brandstoffen leveren veel energie bij verbranding, maar dit proces produceert ook CO, wat bijdraagt aan de huidige klimaatverandering. Daarnaast zijn het niet-hernieuwbare bronnen, wat betekent dat ze niet vanzelf worden aangevuld en uiteindelijk opraken. Men schat dat dit binnen ongeveer 100 tot 200 jaar zou kunnen gebeuren!

De snelle groei van de wereldbevolking en het toenemende energieverbruik maken de overstap naar duurzame energiebronnen en energiedragers onvermijdelijk.

Zou de mensheid ooit een Type I-beschaving kunnen bereiken???

What If We Become A Type 1 Civilization Mp 4
MP4 bestand – 35,7 MB 1 download

What If We Become a Type 1 Civilization?

Op verzoek van de makers van de video deze link, met storende reclames.....

Bron: What If Science Show

Het bereiken van een hoger niveau op deze schaal van ons huidige Type 0 naar een Type I-beschaving, zou een revolutionaire stap zijn voor de mensheid. Het zou betekenen dat we in staat zijn om alle energie van onze planeet te benutten. Dit zou betekenen dat we meer controle krijgen over de energieproductie, door verder te gaan dan fossiele brandstoffen en volop in te zetten op duurzame bronnen zoals zonne-, wind- en geothermische energie.

Tegelijkertijd groeit de waterstofproductie razendsnel en wordt het gezien als een van de meest veelbelovende duurzame energiedragers. Dankzij de veelzijdigheid en het ontbreken van CO₂-uitstoot bij verbranding speelt waterstof een sleutelrol in de energietransitie. Nederland speelt hierin een leidende rol en investeert volop in waterstoftechnologie en infrastructuur.

Het bereiken van al deze opschalingen zou waarschijnlijk een ongekend niveau van wereldwijde samenwerking en coördinatie vereisen, iets wat in onze huidige 'beschaving' door de aanhoudende geopolitieke spanningen onrealistisch is. Daarnaast zullen de kosten om dit te verwezenlijken veel te hoog zijn.

Naast energieverbruik, zoals gemeten op de Kardashev-schaal, zijn er nog andere belangrijke criteria die de technologische en culturele ontwikkeling van een beschaving bepalen. Denk aan factoren zoals de mate van technologische integratie, sociale organisatie, ethiek, kennisverspreiding en de invloed op het milieu.
  • Technologische integratie:
    Hoe ver is technologie geïntegreerd in het dagelijks leven van de burgers? Wordt het gebruikt voor communicatie, vervoer, gezondheidszorg, of zelfs voor de controle van de omgeving?
  • Sociale organisatie:
    Hoe is de samenleving georganiseerd? Is er een democratisch systeem, een dictatuur, of een andere vorm van bestuur? Hoe zijn de sociale structuren en de verdeling van middelen?
  • Ethiek en waarden:
    Welke ethische normen en waarden hanteren de burgers van de beschaving? Zijn er duidelijke regels en wetten die nageleefd worden?
  • Kennisverspreiding:
    Hoe wordt kennis en informatie verspreid binnen de beschaving? Is er vrije toegang tot onderwijs en wetenschappelijke informatie?
  • Milieu-impact:
    Hoe gaat de beschaving om met zijn omgeving? Wordt er rekening gehouden met duurzaamheid en het behoud van natuurlijke bronnen?
  • Intergalactische interactie:
    In hoeverre heeft de beschaving contact met andere beschavingen, en hoe verloopt deze interactie?
  • Culturele expressie:
    Hoe uit de beschaving zijn cultuur, kunst, en creativiteit?
  • Zelfreflectie:
    Is de beschaving in staat om kritisch naar zichzelf te kijken en zijn eigen vooruitgang te evalueren?

Al deze criteria zijn onderling verbonden en beïnvloeden elkaar. De Kardashev-schaal is een nuttig hulpmiddel, maar het geeft slechts een deel van het complete beeld van een beschaving.

Een planetaire beschaving 

Mensen gebruiken al 'n paar honderd jaar fossiele brandstoffen, maar de grootschalige toepassing is vooral in de 19e eeuw begonnen. Steenkool werd gebruikt om huizen te verwarmen, treinen en schepen aan te drijven en fabrieken van energie te voorzien. Aardolie en aardgas werden later ontdekt en kregen een steeds grotere rol in onze samenleving, vooral voor vervoer en elektriciteitsopwekking. We staan nog maar aan het begin van het benutten van hernieuwbare energiebronnen zoals windenergie, zonne-energie, getijdenenergie en geothermische energie.

  • Het wereldwijde vermogen van hernieuwbare energiebronnen bedroeg eind 2022 bijna 3400 GW, met een toename van 510 GW in 2023. Volgens het World Energy Investment-rapport van het IEA zal de wereldwijde investering in hernieuwbare en CO2-arme energie in 2026 naar verwachting € 2,2 biljoen bedragen. Dit bedrag vertegenwoordigt een aanzienlijk deel van de totale energie-investeringen, waarbij de investeringen in fossiele brandstoffen naar verwachting 'maar' € 1,1 biljoen zullen zijn. 
  • Naar verwachting zal het groene energievermogen in 2030 bijna verdrievoudigd zijn, waarmee de wereld op koers ligt om de laatste klimaatafspraken te halen en de opwarming van de Aarde onder anderhalve graad te houden. Zowel in China als India groeit de productie van groene elektriciteit sterk. Momenteel is wereldwijd ongeveer 13% van de verbruikte energie hernieuwbaar, een percentage dat aanzienlijk moet stijgen om de temperatuurstijging te beperken tot anderhalve graad.

    Bron: Hernieuwbare energiebronnen

Windenergie

Windenergie, hoewel duurzaam, heeft enkele nadelen. Het is onbetrouwbaar door de variabele windsterkte, wat kan leiden tot stroomuitval bij weinig wind. Daarnaast kunnen geluidsoverlast, slagschaduw en visuele impact op het landschap voor hinder zorgen bij omwonenden. Verder vormen windmolens een risico voor vogels en vleermuizen, en de bouw en onderhoud van windparken vereisen energie en grondstoffen. 

De energie van de straalstroom

How Humanity Could Harness The Jetstream Mp 4
MP4 bestand – 22,5 MB 1 download

Bron: Journeyman Pictures

Hoewel het idee om de energie van de straalstroom te benutten aantrekkelijk is vanwege de hoge windsnelheden en het potentieel voor grootschalige energieopwekking, maken de huidige technologie en praktische overwegingen het een uitdagende onderneming. Hoewel er aanzienlijke hoeveelheden energie in de straalstroom aanwezig zijn, brengt het efficiënt en betrouwbaar winnen ervan tal van obstakels met zich mee.

Een overzicht van de complexiteit:

  • Technische uitdagingen

Grote hoogte: Straalstromen stromen op hoogtes die te hoog zijn voor traditionele windturbines, waardoor innovatieve oplossingen nodig zijn, zoals windenergiesystemen op grote hoogte, zoals vliegers, luchtschepen of zwevende luchtvaartuigen.

  • Stabiliteit en controle

Het handhaven van stabiele platforms op dergelijke hoogtes, met name bij wisselende windomstandigheden, is een grote technische uitdaging

  • Materiaalkunde

Het ontwikkelen van lichtgewicht, duurzame en temperatuurbestendige materialen voor constructies op grote hoogte is cruciaal.

  • Energieoverdracht

Het efficiënt overbrengen van opgewekte elektriciteit van grote hoogte naar de grond, zowel mechanisch als elektrisch, is een andere uitdaging.

 Praktische aandachtspunten:

  • Kosteneffectiviteit

De ontwikkeling en implementatie van grootschalige windenergiesystemen op grote hoogte is waarschijnlijk duur en kan de economische haalbaarheid beïnvloeden.

  • Milieueffecten

Mogelijke effecten op weerpatronen, vogeltrek en andere omgevingsfactoren moeten zorgvuldig worden overwogen.

  • Veiligheid

Het waarborgen van de veiligheid van vliegtuigen en andere luchtruimgebruikers, evenals van de apparatuur zelf, is van het grootste belang.

Onderzoek en ontwikkeling:

  • Opkomende technologieën

Verschillende bedrijven en onderzoeksgroepen onderzoeken verschillende benaderingen, waaronder vliegers, luchtschepen en windturbines in de lucht. Wetenschappers blijven de kenmerken en het potentieel van de straalstroom voor energiewinning bestuderen.

Getijdenenergie

Getijdenenergie is een betrouwbare bron omdat eb en vloed voorspelbaar zijn, in tegenstelling tot wind- of zonne-energie. 

‘s Werelds krachtigste getijdenenergie turbine op weg naar Schotland

De energie die de Orbital 02 zoals de turbine heet, opwekt wordt via een flexibele kabel afgevoerd naar de zeebodem, waar een ondergrondse kabel de elektriciteit naar het vaste land vervoert. Deze turbine is momenteel operationeel in de wateren bij Orkney, Schotland en levert elektriciteit aan het elektriciteitsnet. De Orbital 02  produceert 2 megawatt (MW) energie. Dit komt overeen met de energiebehoefte van ongeveer 2.000 Britse huishoudens en bespaart jaarlijks ongeveer 2.200 ton CO-uitstoot.

Bron: Channel 4 News

The Worlds Most Powerful Tidal Turbine Mp 4
MP4 bestand – 28,9 MB 0 downloads

Sinds 2021 ligt de turbine bij Orkney en is er een verbinding met het stroomnet. Hoewel het genoeg energie kan leveren voor ongeveer 2000 Britse huishoudens, kiest Orbital Marine Power voor een andere aanpak: de opgewekte stroom wordt gebruikt door een elektrolyser om groene waterstof te produceren. (Wat waterstof is, wordt verderop behandeld)

Deze strategie biedt Orbital de mogelijkheid om de bredere toepassingen van getijdenenergie te onderzoeken, naast de directe opwekking van elektriciteit, en een bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van een waterstofeconomie. Er liggen hierin echter nog wel een aantal uitdagingen zoals opschaling, kosten en veiligheid. 

Getijdenenergie heeft wereldwijd potentieel, maar wordt nog niet op grote schaal toegepast. Zuid-Korea heeft momenteel de grootste geïnstalleerde capaciteit, gevolgd door Frankrijk en Engeland. Nederland heeft ook ambities en projecten op dit gebied, maar wordt geconfronteerd met hoge kosten en de noodzaak van nieuwe infrastructuur. 

Getijden Turbine Mp 4
MP4 bestand – 18,3 MB 0 downloads

Getijdenenergie wordt verkregen door het hoogteverschil tussen eb en vloed te gebruiken om water in een reservoir of bassin vast te Houden. Wanneer het water weer terugstroomt naar zee, drijft het turbines aan. 

Deze turbines zijn gekoppeld aan generatoren die de bewegingsenergie van het water omzetten in elektriciteit.

Geothermische energie

Hoe Werkt Geothermie Mp 4
MP4 bestand – 10,9 MB 1 download
Geothermal Energy Mp 4
MP4 bestand – 34,9 MB 0 downloads

Bron: U.S. Department of Energy

Geothermie, of aardwarmte, heeft een veelbelovende toekomst als duurzame energiebron. Over het algemeen wordt geothermische energie als duurzamer beschouwd dan waterstof, voornamelijk vanwege de lage CO-uitstoot en het feit dat het een hernieuwbare bron is. Aardwarmte in Nederland is een duurzame methode om woningen te verwarmen, vooral in het kader van de overgang naar aardgasvrij wonen. Voor de industrie wordt het minder vaak toegepast, omdat de temperatuur van het water uit aardwarmtebronnen vaak niet hoog genoeg is voor industriële processen.  

Waterstof is de toekomst van duurzame energie

Boek: Groene energie voor iedereen: hoe waterstof en elektriciteit onze toekomst dragen...

De publicatie van het boek is toegankelijk voor een breed publiek en biedt zowel professionals als geïnteresseerden waardevolle inzichten in de mogelijkheden van groene waterstof en elektriciteit. Download nu het boek en ontdek hoe deze energiedragers onze samenleving kunnen transformeren naar een duurzame toekomst.

Download het boek gratis via onderstaande link.

Link naar downloadpagina

Deze Informatiekaart geeft weer hoe waterstof werkt en wat de (mogelijke) rol van waterstof is in het energiesysteem. Daarnaast geeft de kaart strategische vragen weer bij het toepassen van waterstof en de meest relevante voor- en na delen van waterstof voor Nederland. Het doel van de kaart is om professionals in en buiten de energiesector en andere geïnteresseerde lezers meer houvast te geven bij gedachtevorming en afwegingen over waterstof. Er zijn diverse manieren om waterstof te maken. In het debat worden deze verschillende manieren ook wel met kleuren aangeduid. 

Wereldwijd investeren landen miljarden in waterstofprojecten, met name in 'groene' waterstof die wordt geproduceerd uit duurzame energiebronnen zoals zon, wind en waterkracht. Tegen 2030 zullen miljoenen tonnen van deze nieuwe energiedrager en brandstof in Europa worden geïntroduceerd als vervanging voor olie en gas.

Wat is waterstof?

Waterstof is het meest voorkomende element in het universum, maar het komt niet als een puur, ongebonden element in de natuur op Aarde voor. Het bindt zich meestal met andere elementen, zoals met zuurstof in water (H2O). 

Waterstof (H₂) ontstaat o.a. door het splitsen van water (H₂O) in waterstof (H) en zuurstof (O) door middel van elektriciteit, een proces genaamd elektrolyse. De elektriciteit kan geleverd worden door zonne- en windenergie of door waterkracht.

Elektrolyse Van Water Mp 4
MP4 bestand – 27,2 MB 0 downloads

Waterstof kan ook geproduceerd worden uit aardgas, maar bij deze methode komt CO2 vrij bij verbranding. Dat is immers opgeslagen in het aardgas, dat voornamelijk uit methaan bestaat. Methaan (CH₄) kan óók gesplitst worden in koolstof (C) en waterstof (H₂). Dit proces wordt methaanpyrolyse genoemd. 

  • Methaanpyrolyse is een manier om waterstof te produceren zonder de uitstoot van koolstofdioxide (CO₂), aangezien de vrijkomende koolstof als een vaste stof wordt opgeslagen wat betekent dat er geen CO₂-uitstoot is bij dit proces. Dan krijg je turquoise waterstofDit is een tussenstap tussen grijze en groene waterstof, waarbij de vrijkomende koolstof als vast materiaal wordt opgevangen in plaats van als CO2 in de atmosfeer. 
  • Terwijl elektrolyse het proces is waarbij water (H₂O) wordt gesplitst in waterstof en zuurstof met behulp van elektriciteit. Dit gebeurt in een elektrolyse-installatie, waarbij water onder spanning wordt gezet. Als de elektriciteit afkomstig is van hernieuwbare bronnen (zoals zonne-, wind- of getijdenenergie), wordt dit als een duurzame manier van waterstofproductie beschouwd en is dus een groene waterstof.

Soorten waterstof

Er zijn enkele soorten waterstof te onderscheiden: grijze waterstof, groene waterstof, blauwe waterstof en er is ook turquoise waterstof. De kleur geeft aan hoe de waterstof wordt geproduceerd. Daarnaast wordt er nu ook witte waterstof geproduceerd, die van nature voorkomt in de aardkorst. Later meer over deze bijzondere 'kleur', oftewel de unieke manier waarop deze waterstof ontstaat.

Naast zuurstof, bindt waterstof zich ook met koolstof (C) in organische verbindingen zoals methaan (CH₄) en andere koolwaterstoffen. Verder kan waterstof zich binden met stikstof (N), bijvoorbeeld in ammoniak (NH₃), en met halogenen zoals chloor (Cl) in waterstofchloride (HCl). 

Grijze waterstof

Grijze waterstof wordt gemaakt met fossiele brandstoffen. Tijdens dit productieproces komt er CO2 vrij omdat in fossiele brandstoffen CO2 zit opgeslagen. Grijze waterstof is daarom het minst duurzaam van de drie.

  • Dit is momenteel wereldwijd wél de meest gebruikte methode om waterstof te produceren. Zo wordt 80% van de geproduceerde waterstof gemaakt uit aardgas. Daarom blijft de uitstoot van CO2 op zo'n hoog niveau!
  • De reden hiervoor is dat het goedkoop is en dat hiermee in een korte periode veel geproduceerd kan worden.

Groene waterstof

Voor het maken van groene waterstof is een duurzame energiebron nodig, zoals zonne-energie, windenergie of waterkracht. De stroom van deze energiebronnen wordt gebruikt om met behulp van elektriciteit water om te zetten in waterstof.

  • Bij het genoemde en getoonde proces van elektrolyse komt er geen CO2 vrij
  • Er wordt op dit moment nog weinig groene waterstof geproduceerd, omdat de kosten hiervoor een stuk hoger liggen dan bij de productie van grijze waterstof.

Blauwe waterstof

Blauwe waterstof wordt gemaakt door de CO2 van grijze waterstof op te vangen en deze op te slaan in bijvoorbeeld een leeg gasveld. Om deze CO2 op te slaan en te transporteren is er veel energie nodig. Dit gaat ten koste van de waterstofproductie. Daarnaast komt het vaak voor dat een gedeelte van de CO2 ontsnapt en alsnog in de lucht terecht komt. Het maken van ‘blauwe’ waterstof is een dure methode en wordt daarom nog weinig gebruikt.

Turquoise waterstof

Dit is een type waterstofproductie waarbij methaan (uit aardgas of biogas) wordt gesplitst in waterstofgas en vaste koolstof, zonder directe CO2-uitstoot.

Waterstof als energiedrager

Een misvatting over waterstof is dat het vaak gezien wordt als een energiebron. Echter, waterstof is geen energiebron maar een energiedrager. Dit betekent dat waterstof de energie kan opslaan en transporteren, die zoals we zagen is opgewekt door elektrolyse met behulp van een energiebron.

De fossiele brandstoffen aardolie, aardgas en steenkool zijn primaire energiedragers, omdat ze direct uit de natuur worden gewonnen. Secundaire energiedragers, zoals elektriciteit opgewekt in een centrale, ontstaan door de omzetting van andere energiebronnen. Elektriciteit opgewekt door windmolens, zonnepanelen of getijden wordt een secundaire energiedrager genoemd, omdat het afkomstig is van primaire energiebronnen zoals zonlicht, wind, waterkracht, aardolie, aardgas en steenkool.

Voorbeelden van energiedragers:
  • Fossiele brandstoffen: Aardolie, aardgas en steenkool zijn voorbeelden van fossiele energiedragers. 
  • Elektriciteit: Elektriciteit is een energiedragerbrandstof die via het elektriciteitsnet naar woningen en bedrijven wordt getransporteerd. 
  • Warmte: Warmte kan worden opgeslagen en getransporteerd, bijvoorbeeld als stoom of via warmtenetten. 
  • Waterstof: Waterstof kan worden gebruikt als brandstof en als opslagmedium voor energie. 

Een voorbeeld van waterstof als het gaat om brandstof zoals in brandstofcellen voor elektrische voertuigen.

  • Het hart van deze waterstofauto is een brandstofcel. 

Een waterstofauto, ook wel een Fuel Cell Electric Vehicle (FCEV) genoemd, is een elektrische auto die zijn energie haalt uit waterstof in plaats van uit een accu. De waterstof wordt omgezet in elektriciteit in een brandstofcel, die op zijn beurt de elektromotor aandrijft. Het enige bijproduct is water, waardoor het een emissievrije vorm van vervoer is. 

Waterstof De Nieuwe Energie Mp 4
MP4 bestand – 22,7 MB 1 download

Verbranding van waterstof

Waterstof wordt verbrand door een reactie aan te gaan met zuurstof, waarbij warmte en water (waterdamp) vrijkomen. Dit kan in een verbrandingsmotor, maar ook in een brandstofcel, waarbij de vrijgekomen energie wordt omgezet in elektriciteit. Wanneer waterstof wordt verbrand of omgezet in elektriciteit, komt de opgeslagen energie en warmte vrij, zonder enige schadelijke uitstoot. Dit maakt waterstof een schone brandstof, maar het is belangrijk om te beseffen dat de duurzaamheid zoals we zagen afhangt van de manier waarop de waterstof wordt geproduceerd.

Wat Er Nog Moet Gebeuren Om Waterstof Echt Te Gaan Gebruiken Mp 4
MP4 bestand – 18,3 MB 0 downloads
Op Waterstof Aangedreven Olympische Vlam Mp 4
MP4 bestand – 15,9 MB 1 download

Deze video laat zien hoe de Olympische ketel van Tokio 2020, ontworpen door de Japanse studio Nendo, opent en de op waterstof aangedreven Olympische vlam onthult.

Witte waterstof

Dit is een vorm van waterstof die ontstaat door chemische reacties in de diepere grondlagen van de aarde, bijvoorbeeld in combinatie met ijzer.

Hoe komt waterstof in een gesteente?

Waterstof kan op verschillende manieren in gesteenten terechtkomen, maar een veelvoorkomende manier is door de reactie van water met ijzerhoudende gesteenten, een proces dat serpentinisatie wordt genoemd. 

What Is Serpentinization Mp 4
MP4 bestand – 9,0 MB 1 download

Bron video : professionalgeologyclub

Het mineraal dankt zijn naam aan de slang (serpens in het Latijn) vanwege de gelijkenis in uiterlijk en textuur met de huid van een slang. Het mineraal ontstaat vaak door de omzetting van olivijnrijke gesteenten in de aardkorst, een proces dat serpentinisatie wordt genoemd. 

Serpentinisatie is een geologisch proces waarbij ultramafische gesteenten, zoals peridotiet, reageren met water. Hierdoor ontstaat het mineraal serpentijn, samen met andere mineralen zoals magnetiet. Tegelijkertijd komen er waterstof en methaan vrij. Dit proces vindt plaats bij lage temperaturen en drukken in de aardkorst.

De reacties die tijdens serpentinisatie plaatsvinden, kunnen mogelijk de vorming van organisch materiaal en het ontstaan van leven in de diepe aarde ondersteunen. 

Serpentijn is een verzamelnaam voor een groep mineralen met een vezelige structuur en een kenmerkende groene kleur, hoewel de exacte tint kan variëren van lichtgroen tot donkergroen. 

Serpentinisatie vindt plaats wanneer mafische en ultramafische rotsen worden geoxideerd, en de anaërobe oxidatie van ijzer (Fe2+) door protonen van water leidt tot de vorming van waterstof (H2) en de transformatie naar serpentijn. Hoe werkt dat?

Reactie:
Serpentinisatie begint wanneer water in contact komt met mafische of ultramafische stollingsgesteenten, die veel ijzer bevatten. (Mafische gesteenten bevatten ongeveer 50% silica, terwijl ultramafische gesteenten minder dan 45% silica bevatten. Ultramafische gesteenten zijn relatief zeldzaam aan het aardoppervlak, maar vormen een groot deel van de aardmantel.)
Oxidatie:
Het water reageert met het tweewaardig ijzer (Fe2+) in het gesteente, waardoor het ijzer wordt geoxideerd tot driewaardig ijzer (Fe3+).
Waterstofvorming:
Tijdens de oxidatie van Fe2+ reageren de vrijgekomen elektronen met waterstofionen (H+) uit het water, waardoor waterstofgas (H2) ontstaat.
Serpentijnvorming:
De vrijgekomen ijzer(III)-oxide wordt opgenomen in het mineraal serpentijn, dat het kenmerkende groene uiterlijk aan de rots geeft. 

Het onderaardse proces van waterstofvorming.

Bron

Trillions Of Tons Of Underground Hydrogen Mp 4
MP4 bestand – 20,9 MB 0 downloads

Bron video: Dezhn-International

Deze "geologische waterstof" wordt gevormd door natuurlijke geochemische processen en is tot nu toe op beperkte locaties ontdekt, waaronder Albanië en Mali.

Bron: Terryfic3D via Getty Images

De ontdekking was eigenlijk een toevalstreffer. Wetenschappers van het Nationaal Centrum voor Wetenschappelijk Onderzoek (CNRS) probeerden het methaangasniveau in de bodem van het Franse Lotharingen te meten. Tijdens hun onderzoek vonden ze echter een grote hoeveelheid waterstof in het gesteente.

Grootste ontdekking ooit

De onderzoekers willen een project opzetten om in het Lotharingengebied tot 3.000 meter diepte te graven. Als de metingen bevestigen wat de modellen voorspellen, lijkt het de grootste afzetting van witte waterstof te zijn die ooit ontdekt is. Begin 2024 hoopt het onderzoeksteam te beginnen.

Eerste waterstofput in Mali

In 2014 is de eerste put voor witte waterstof geslagen in Bourakébougou, in West-Mali. Het is tot nu toe de enige geëxploiteerde locatie voor witte waterstof. Jaarlijks levert de put 5 ton waterstof op.